Електромобили и хибриди: факти и полезна информация

Публикувано на 04 февруари, 2020

Електрическите коли и Плъг-ин хибридите обяснени.

Рано или късно, повечето шофьори ще бъдат изправени пред дилемата дали следващият им автомобил да има някакъв вид електрифицирано задвижване. Ползите са очевидни, най-вече за заобикалящата ни среда, тъй като електродвигателите не отделят никакви емисии. Макар и по-скъпи, електрифицираните коли предлагат редица предимства като по-ниски разходи за зареждане и поддръжка, и по-високо удоволствие от шофирането – електродвигателите са способни на изключителна мощ със светкавична реакция, веднага щом подадем газ. Всичко това, при това при пълна тишина, която повишава усещането за лукс и спокойствие – идеални качества за автомобил от премиум клас. Като пионер в електрическата мобилност, BMW Group вече достави половин милион електрифицирани автомобили на клиенти по целия свят към края на 2019 г. Поради технологичният напредък и  непрекъснато разширяващата се гама е лесно потребителят да се обърка. Нашето сравнение отговаря на най-често задаваните въпроси по темата:  

Какво е Изцяло Електрически Автомобил?

Както подсказва името, това е превозно средство, задвижвано единствено от електричество, съхранявано в батерия, също познато като BEV.

Батерията може да зареждате на всеки домакински електрически контакт, на зарядна станция вкъщи или на публични места за зареждане на електрически автомобили. BEV имат далеч по-ниски въглеродни и други емисии спрямо традиционните бензинови и дизелови двигатели, което означава, че са по-добри за околната среда, особено за качеството въздуха в гъсто населената градска среда. Дори могат да са с нулеви емисии, ако са захранвани от 100% зелена електроенергия. Те нямат двигател с вътрешно горене, с едно изключение – някои модели разполагат с т.нар. Range Extender – или допълнителен бензинов генератор на ток, който зарежда батерията по време на движение. Идеята при тях е да имаме резервен вариант ако ни се наложи по-дълъг пробег и няма налични зарядни станции по пътя.

Какво е Хибрид?  

За разлика от електрическото превозно средство, хибридното (HEV) такова има и двигател с вътрешно горене, освен електрически такъв. В зависимост от автомобила, двата двигателя могат да бъдат независими един от друг или да работят в тандем. Степента, в която хибридите функционират като електрическо превозно средство, зависи от техните електрически характеристики, техния електрически пробег и обхвата на тяхната система за зареждане. Има два вида HEVs: меки хибриди и Плъг-Ин Хибриди.

Какво е Мек хибрид?

Електрическият мотор подпомага двигателя с вътрешно горене:

Меките хибридни автомобили - известни също като 48-волтови хибриди или MHEV, имат електродвигател, който подпомага ДВГ. Електрическият мотор стартира, когато имаме нужда от по-висока мощност, особено при потегляне или рязко ускорение. Батерията се зарежда изцяло чрез регенеративно спиране, което улавя енергията, създадена от съпротивлението на спирането, преобразува я в електричество и я съхранява в батерията. Меките хибриди не използват станции за зареждане или контакт. Основното предимство на мекия хибрид е пониженият разход на гориво с около 10-15% . Тъй като основната задвижваща система се задвижва от ДВГ, меките хибриди се възползват от разпространеността на бензиностанциите.

Какво е плъг-ин хибрид?

Докато мекият хибрид улавя електрическа енергия само докато се управлява и по този начин може да захранва само ограничено количество мощност, плъг-ин хибрида - PHEV (plug-in hybrid Vehicle) има възможност да зареди батерията си и докато е паркиран и включен в зарядна станция или домакински контакт. Това значително разширява електрическият пробег на плъгин хибрид като новият BMW X5 xDrive45e, който може да измине до 80 километра само на електричество. Много собственици на PHEV вече могат да извършват повечето от пътуванията си на електричество, тъй като ежедневните пътувания обикновено са по-малко от 50 км. Зависи от това колко плащате за ток, но най-вероятно ще спестите много. Ако електрическият заряд е изчерпан, тогава ДВГ поема, така че не е нужно да се притеснявате дали ще намерите зарядна станция.

Можете ли да спестите пари?

Да, докато електрическите автомобили или хибридите са по-скъпи за закупуване от традиционните автомобили, те могат да ви помогнат да спестите пари в дългосрочен план, защото не е нужно да плащате:

 • Разход за гориво. С електрически автомобил не е нужно да се притеснявате за цената на бензина или дизела. Средната цена за зареждане на BMW i3 у дома е около 2лв за 100км – а на много места по супермаркетите вече има точки за безплатно зареждане.
 • Данък МПС – електромобилите са освободени от годишния данък МПС.
 • Такса за паркиране в зони. Ако шофирате електромобил в София или друг голям град, няма да се налага да плащате Синя или Зелена Зона, и още по важно – може да останете паркирани за неограничено време, а не максимално позволените 2 часа за целия ден, и цялата мрежа от зони.
 • Разходи за сервизиране – почти никакви. По надолу можете да прочетете в детайл. 
 • Освен спестяването, електрическите автомобили се радват на впечатляващо ниска степен на обезценяване на вторичния пазар, поради постоянно увеличаващият се брой на хората убедили се в качествата им и съответното растящо търсене. 

Какво се сервизира:

При BMW i3 BEV единственото сервизно предписание е смяна на поленовия филтър на климатика и спирачната течност на всеки 2 години. Забравяте за разходи по смяна на двигателно масло, антифриз, филтри за въздуха и маслото към двигателя, масло на скоростна кутия, диференциали и други.

Как да зареждате BEV:

Можете да зареждате своя BEV лесно в домашни условия или в някой обществени електрически точки за зареждане.  Зареждането на вашия BEV у дома е удобно и икономично - можете просто да го включите и да го оставите да се зарежда през нощта. За домашни условия се предлага и BMW Wallbox (компактна зарядна станция), която позволява зареждане с 22 кВт спрямо стандартния заряден кабел

Колко вида BMW i3 има?

Съществуват доста различни модификации.

През годините на производство, капацитета на батерията се повиши  – от 60Ah , 94 Ah , като най-новата вече е с 120 Ah – двойно на първата верия която дебютира.

Версията със 120 Ah се предлага в нормална модификация - i3 , както и като спортен модел - i3s – който разполага с допълнителна мощност, повишена максимална скорост, по-спортни настройки на окачването за по директно и пъргаво управление и по-големи и по-широки джанти.

Първите версии с 60 Ah дори се предлагаха и във вариант REX – електромобил с допълнителен бензинов генератор, който предлага възможност за зареждане на батерията в движение, позволяващо по-дълъг пробег, но съответно без привилегиите полагащи се на електромобил.

Колко време отнема зареждането на BMW i3 ?

Както при всяка литиево йонна батерия, времето което отнема да заредим първата половина от капацитета е наполовина на това което ни е нужно за втората. Времето за зареждане може да варира, според това, колко заряд е останал в колата щом я включим да се зарежда, и дали искаме да е заредена на максимум, или ще ни е достатъчно с 80-90%.  

Според мощността на зарядното устройство:

 • На обикновен контакт (2 кВ) – около 10-16 часа.  Най-добрия вариант за зареждане у дома, за през нощта.
 • На зарядна станция с трифазен ток и поне 12 кВ (Също наричани AC, Type 2) –  Около 3-4 часа. Също е възможно да се използват в домашни условия.
 • На зарядна станция с прав ток (Също наричани DC, CCS/SAE) и 50 кВ  - около 40-80 минути. Тези са най-добрия вариант за пътуване на дълги разстояния, и усилено се изграждат и у нас.

Къде има зарядни станции?

Навсякъде са, и всеки ден стават все повече. Лесно можем да ги открием в платформи като https://www.plugshare.com/ или https://vsichkotok.bg/ . Освен това, да не забравяме, че всеки един контакт е потенциално място за зареждане. 

Какъв е пробегът?

В реални условия, последен модел BMW i3 120Ah спокойно може да измине 260 км, без да се лишаваме от удоволствие от шофирането. При по-икономичен стил на шофиране и оптимална външна температура сме виждали дори над 330 км.

Какъв е животът на батерията?

Животът на батерията на BEV варира . До скоро гаранцията за батерията на BMW i3 бе 8 години или 100 000 км, но от скоро е увеличена на до 160 000км. Всички експлоатационни срокове на батерията с EV намаляват с времето, но има много по-малко износване, отколкото при традиционните двигатели, защото има по-малко движещи се части.

Какво да избера?

Всеки шофьор е различен и има свои лични нужди. За щастие, има много различни видове двигатели, които да обслужват тези нужди. И всеки вид превозно средство предлага на водачите определени предимства.

Дори конвенционалните автомобили с бензин или дизел имат своето място в сместа за мобилност на бъдещето за конкретни групи потребители и за специални области на приложение, особено за хората които пътуват изцяло на много дълги разстояния, с динамичен стил на шофиране и без възможности за зареждане с електричество.

Електромобилите пък са перфектни за точно обратното – за хора, които много рядко пътуват извън града или страната (нискотарифните авиолинии предлагат все по удобни дестинации) и шофират изцяло на кратки разстояния из града.

PHEV са идеални за автомобилисти, които искат да използват автомобилите си по различни начини. Можете да използвате електромотора за ежедневни пътувания, но също така да разчитате на големия обхват и гъвкавост на бензинов двигател, когато планирате по-дълги пътувания. Силно препоръчително е да разполагат с паркомясто с достъп до контакт.

Меките хибриди са идеални за автомобилисти, които търсят максимален обхват в съчетание с нисък разход на гориво и които не искат да се занимават със зареждане на батерията. Тъй като консумират по-малко гориво, меките хибриди имат по-ниски емисии, но електрическият мотор не е в състояние да захранва автомобила самостоятелно.

Какви модели се предлагат в момента, и какви можем да очакваме за в бъдеще?

Електромобили :

 • BMW i3 / i3s
 • Mini Cooper SE (3 врати) – пристига в шоурумите съвсем скоро
 • BMW iX3 – планирано за 2021
 • BMW i4 – планирано за 2021
 • BMW iNEXT – планирано за 2021/2022

Плъг-ин хибриди:  

 • BMW 225xe
 • BMW 330е
 • BMW 530e / 530e xDrive
 • BMW 745e / 745Le / 745Le xDrive
 • BMW X1 xDrive25e – планирано за м. Март 2020
 • BMW X2 xDrive25e – планирано за м. Юли 2020
 • BMW X3 xDrive30e
 • BMW X5 xDrive45e
 • Mini Cooper SE Countryman All4

Меки хибриди :  

BMW 520d / 520d xDrive (Sedan / Touring)

BMW 320d / 320d xDrive (Sedan / Touring) – планирано за м. Март 2020

АУТО БАВАРИЯ ИЗТОК.

Продажби, сервиз, резервни части и аксесоари.

Ул. „Бизнес Парк София“ 5
1766 София

Рецепция: +359 2 976 65 02
Продажби: +359 2 976 65 04
Сервиз: +359 2 976 65 16
Резервни части и аксесоари: +359 2 976 65 42
Имейл: contact@bmw-autobavaria.bg
Обслужване от независими сервизи: +359 882 353 887;
+359 884 340 480
Имейл: parts_sales@bmw-autobavaria.bg

Работно време:

Продажби
Понeделник - Петък: 09:00 – 19:00 ч.

Събота: 10:00 - 16:00 ч.
Неделя: затворено

Сервиз
Понeделник - Петък: 08:00 – 19:00 ч.
Събота: 10:00 - 16:00 ч.
Неделя: затворено

АУТО БАВАРИЯ ЗАПАД.

Сервиз, резервни части и аксесоари.

Бул. „Д-р Петър Дертлиев“ ПК 42
1335 София

Тел: +359 2 921 62 00
Имейл: contact@bmw-autobavaria.bg

Работно време:

Понеделник-петък: 09:00 – 18:00 ч.
Събота: 10:00 - 14:00 ч.
Неделя: затворено

Запазете час за сервиз
Обадете се сега